dec 052016
 

Joepie het is weer december!

De tijd van lekkere sinterklaas smikkels!

Hebben jullie de pepernoten al gemaakt die ik vorig jaar al heb gepost?

Dit keer gaan we gevuld speculaas maken van amandelmeel.

 

Ik zou natuurlijk Rose niet zijn als ik geen lekker recept zou posten wat buiten erg lekker is ook nog eens het lijfje voedt!

Nu zit er in deze speculaas wel roomboter, wil je dit niet dan kun je ook kokosolie gebruiken. Remember dat je kind ook vetten nodig heeft!

Amandelspijs maken

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram biologisch honing (of 75 gram agavesiroop)
  • Eventueel klein beetje citroenrasp van een biologische citroen
Bereiding 

Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar.

  • Leg het amandelspijs op een stukje vershoud folie.
  • vouw het plastic dubbel en rol er een rolletje van.
  • Vouw het geheel goed dicht, leg het in de koelkast  het lekkerste wordt het na 2 weken rijpen.( Daar hebben we vandaag geen tijd meer voor.)Maar wanneer je bijvoorbeeld kerststol wilt maken kun je vast wat extra maken.
  • Mocht de amandelspijs bij gebruik te droog zijn geworden dan kun je altijd een klein beetje geklutst ei toevoegen zodat het weer zacht wordt.

Gevuld speculaas

Ingrediënten

  • 250 gram amandelmeel
  • 90 gram palmsuiker
  • halve theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 2 eetlepels speculaas kruiden
  • 100 gram koude roomboter
  • halve amandelen om te garneren
  • amandelspijs naar smaak circa 150 á 200 gram
 
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg daar het amandelmeel, palmsuiker, wijnsteenbakpoeder en speculaas kruiden aan toe.
  3. Kneed het geheel snel met een koele hand tot een deegbal.
  4. Neem de helft van het deeg. Rol de deegbal uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een lap van ongeveer 1-2 cm dik.
  5. Verdeel de amandelspijs over het deeg op de bakplaat.
  6. Laat circa 1 1/2 cm aan de rand onbedekt.
  7. Rol nu de rest van het deeg uit en leg het op het amandelspijs zodat het spijs helemaal bedekt is.
  8. Duw de randen van het deeg goed aan elkaar.
  9. Garneer de speculaas met halve amandelen.
  10. Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten.
Laat het heerlijk avondje maar komen!
20151205_13393220151205_134512
De foto is in de avond gemaakt dus iets minder duidelijk mijn spijs is wat rodig omdat ik dadelstroop heb gebruikt omdat ik dat wel in huis had. Dat kan dus ook, alleen voor de kleur zou ik toch agave of honing nemen.